sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Kaikki hyvä loppuu aikanaan
Heräsin jälleen yksin vuoteestamme. En muista milloin olisin herännyt Ronyan vierestä. Joko hän oli noussut aikaisemmin ylös tai nukkunut vierashuoneessa. Kuinka kaipasinkaan niitä kiireettömiä aamuja, kun hän käpertyi kainalooni. Puoli vuotta Ronya oli ollut kuin vieras, hän ei enää katsonut minuun eikä tullut lähelleni. Ei hän ennen sitäkään ollut oma itsensä, mutta nyt hän ei päästänyt minua lähelleen senkään vertaa, mitä ennen. Olin silti päättänyt taistella - en luopuisi rakkaastani niin helpolla.


Alakerrassa oli hiljaista, aivan liian hiljaista... Sydämeni jätti lyömästä muutaman kerran, kun näin sirolla käsialalla kirjoitetun lapun jääkaapin ovessa. "En jaksa enää". Luin lapun yhä uudelleen ja uudelleen, mutta sen sisältämä karu viesti pysyi samana - Ronya oli lähtenyt. Tuttu ääni takaraivossani huusi "olet ansainnut sen, ihme ettei hän häipynyt jo aikaisemmin, senkin lurjus!". Tartuin puhelimeen ja soitin Ronyalle, mutta hän ei vastannut minulle. "Anna hänen olla, olet jo aiheuttanut tarpeeksi tuskaa", ääni päässäni sanoi. Tiesin, että olin menettänyt hänet jo vuosia sitten, mutta en kestänyt ajatusta, etten näkisi häntä enää.


Soitin Ronyan vanhemmille, omille lapsilleni, yhteisille ystävillemme, mutta kukaan ei kertonut missä Ronya oli. "Isä, anna hänen olla. Hän on jatkanut elämäänsä, ehkä sinunkin pitäisi..." sanoi tyttäreni Nella puhelimen toisessa päässä. En halunnut luovuttaa...
Päivät vaihtuivat viikoiksi, enkä ollut saanut Ronyaa edes puhelimen päähän. Ainoa todiste, että hän on edelleen olemassa, tuli eropapereiden myötä. Hän ei ollut enää vaimoni. Sydämeni särkyi, kun näin hänen nimensä papereissa.  Papereissa oli myös osoite, Ronyan uusi osoite. Sen enempää miettimättä hyppäsin autooni ja suuntasin kohti Ronyan uutta kotia.


Ronya avasi oven, mieleni teki kaapata hänet syliini eikä päästää ikinä irti. "Mitä teet täällä?", hän kysyi ontosti. Hän näytti hyvinvoivalta. Mustat renkaat hänen silmiensä ympäriltä olivat kadonneet ja hänen ihonsa oli saanut takaisin hehkunsa. Sillä hetkellä tajusin, että näin on parasta - ei ehkä minulle, mutta hänelle. "Et saisi olla täällä, Mihail. On vaikeaa nähdä sinua", hän sanoi hiljaa. Halasin häntä varovasti ja suutelin hänen otsaansa. "Halusin vain nähdä, että olet kunnossa. Voi hyvin Ronya", sanoin ja kävelin pois hänen elämästään.


Tunsin oloni tyhjäksi kun hänen talonsa katosi taustapeilistäni. Olin surullinen, sisimmässäni tuntui tyhjältä. En saattanut syyttää Ronyaa, hän oli kantanut tuskaansa kaikki nämä vuodet, ja hänen tuskansa oli varmasti kymmenkertainen omaani.


Pysäköin auton tiensivuun kotikadun varteen. Talo näytti kolkolta - kaikki se lämpö, joka siitä joskus oli huokunut, oli tiessään. Olimme yhdessä Ronyan kanssa rakentaneet tästä talosta kodin. Nyt sen seinät muistuttivat minua uskottomuudesta ja menettämästäni rakkaudesta. Muistot vilisivät silmissäni kun kävelin läpi hiljaisten huoneiden. Tässä talossa olimme kasvattaneet lapsemme, olleet onnellisia. Tämä oli minun ja Ronyan yhteinen koti, tuntui väärältä asua siinä yksin. 


Ennen kuin edes olin ehtinyt ajattelevani asiaa, huomasin jo istuvani tietokoneen äärellä näpyttelemässä myynti-ilmoitusta talosta. "Täydellinen koti isolle perheelle", kirjoitin. Sellainen minullakin joskus oli - iso perhe...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti